Uddannelse pædagogik dannelse

I skolereformens kølvand

Thomas Aastrup Rømer

I SKOLEREFORMENS KØLVAND handler om årene efter skolereformen fra 2014 og frem til 2020. Thomas Aastrup Rømer er én af tidens skarpeste iagttagere og kritikere af pædagogik og uddannelse. Nærværende bog er en beretning, en form for vidnesbyrd fra pædagogikkens kampplads. Det er så vidt vides den første fremstilling, der omhandler skolepolitik i denne periode.


Der er tale om en storslået og dramatisk beretning, hvori pædagogikkens lag og stemmer væver og genvæver samfundets mest grundlæggende strid, mens politikere, organisationer og ideologier kommer og går ind og ud af teksten. Rømer undersøger det pædagogiske og kritiske momentum, som udviklede sig i forbindelse med Merete Riisagers tid som undervisningsminister fra november 2016 til juni 2019, da reformen blev “justeret”. Kampen mellem kritik og justering bølgede frem og tilbage.


I SKOLEREFORMENS KØLVAND indeholder også en grundig gennemgang af to spektakulære personsager, der optog sindene, og som hang sammen med justeringsdiskussionen, nemlig sagen om Keld Skovmands kraftfulde kritik af skolereformen, og Erik Schmidt-sagen, der handlede om ytrings- og åndsfrihed i folkeskolen.


Den kritiske skolepolitiske bevægelse toppede ifølge forfatteren i sensommeren 2018. Regeringens almene interesse for digitalisering og økonomisk vækst for- stærkedes samme efterår af en række begivenheder på forskningsfronten, herunder en øget interesse i OECD og digitalisering. Begrebsmæssige processer flyttede nogle fagligt set tomme humanistiske værdier til neuro- videnskab, globale curricula og psykologi, som igen knyttedes direkte til evidens og praksis.


Den nye situation, som den så ud i starten af 2020, bar præg af en politisk accept af skolereformens vilkår tilført en stærk interesse for økonomen James Heckmans arbejde med forholdet mellem lighed, sociale metoder og økonomisk afkast.


Med dette statistisk-økonomiske udgangspunkt kollapser det pædagogiske sprog ifølge Rømer i statistiske styringsformater.

ISBN 978-87-970700-9-3

Forlaget FJORDAGER

Sideantal: 384

Udgivelse: Maj 2023

1. udgave, 1 oplag.

DKK 279,00

Køb den hos din lokale boghandler eller køb her

Om forfatteren

Thomas-Roemer_400px.jpg  

Thomas Aastrup Rømer

Thomas Aastrup Rømer (f. 1963) er cand. scient. pol. Han arbejdede fra 2008 til 2023 som lektor i pædagogisk filosofi ved Aarhus Universitet. I dag er han tilknyttet tænketanken Prospekt. Tidligere arbejdede han 14 år som lærer ved Peter Sabroe Seminariet i Aarhus. 

Thomas Rømer har udgivet adskillige bøger om pædagogik. Senest  bogen "I skolereformens kølvand - kritik, justering og forstærkning" på forlaget FJORDAGER. Før dette et hovedværk: "Skolens formål - dannelse, splittelse og uniformativering" på forlaget KLIM, 2022. Et andet hovedværk er ”Pædagogikkens to verdener” (Aalborg Universitetsforlag 2015).  Desuden har han sammen med professor Lene Tanggaard og professor Svend Brinkmann redigeret antologien ”Uren pædagogik 1” (Klim, 2011), Uren pædagogik 2 (Klim 2014) og Uren pædagogik 3 (Klim 2017).

Thomas Aastrup Rømer har desuden bidraget med talrige artikler til den hjemlige og den internationale debat om uddannelsesteoretiske spørgsmål og kronikker, avisindlæg og blogindlæg om politiske og pædagogiske emner.

Bøger af Thomas Aastrup Rømer

Ballade i pædagogikkens forsamlingshus

Thomas Aastrup Rømer

Færgen

Thomas Aastrup Rømer

Pædagogiske landskaber

Thomas Aastrup Rømer

Krisen i dansk pædagogik

Thomas Aastrup Rømer

Profil af forfatter

Thomas Aastrup Rømer

Thomas Aastrup Rømer (f. 1963) er cand. scient. pol.

Han arbejdede fra 2008 til 2023 som lektor i pædagogisk filosofi ved Aarhus Universitet. I dag er han tilknyttet tænketanken Prospekt.  Tidligere har han været ansat 14 år som lærer ved Peter Sabroe Seminariet i Aarhus. Thomas Aastrup Rømer har udgivet flere bøger om pædagogik. Senest har Rømer udgivet bogen "I skolereformens kølvand - kritik, justering og forstærkning" på forlaget FJORDAGER. Før dette et hovedværk: "Skolens formål - dannelse, splittelse og uniformativering" på forlaget KLIM, 2022. Et andet hovedværk er ”Pædagogikkens to verdener” (Aalborg Universitetsforlag 2015). 

Desuden har han sammen med professor Lene Tanggaard og professor Svend Brinkmann redigeret antologien ”Uren Pædagogik 1” (Klim, 2011), Uren pædagogik 2 (Klim 2014) og Uren pædagogik 3 (Klim 2017). I 2013 udkom ”Krisen i dansk pædagogik – en upraktisk blog” (Fjordager).  Thomas Aastrup Rømer har desuden bidraget med talrige artikler til den hjemlige og den internationale debat om uddannelsesteoretiske spørgsmål og kronikker, avisindlæg og blogindlæg om politiske og pædagogiske emner.

Forlaget FJORDAGER

Bøger om uddannelse, pædagogik, dannelse

Forlaget FJORDAGERs ambition er at udgive bøger, der kan stimulere debatten om uddannelse, pædagogik og dannelse. Bøgerne kan købes her:

 

Forlaget FJORDAGER

Hulvejsbakken 21

5330 Munkebo

Telefon 6610 7575

erik@fjordager.com

Følg os på Facebook